Hollanda Vatandaşı Olmak Zorlaşıyor

Gündem 14:49 | 09 Temmuz 2016

Hollanda Hükümeti, hali hazırda görüşülmekte olan yasayı onaylarsa Hollanda vatandaşı olma süresi 5 yıldan 7 yıla çıkacak.

Hükümet ortakları İşçi Partisi (PvdA) ile Liberal Sağ Parti (VVD), "göçmenlerin uyumunu" sağlamak amacıyla vatandaşlığa geçiş süresini uzatmayı, bunun yeni göçmenlerin iş bulma ve çalışma şansını da artıracağını savunuyordu.

Koalisyon protokolünde yer alan bu düzenleme, geçen hafta parlamento gündemine geldi. Hükümet partilerinin yanı sıra muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti ile aşırı sağcı Özgürlük Partisi de öneriye destek verdi.

Çoğunluğun oyları ile kabul edilen düzenlemeye göre, Hollanda'da kesintisiz olarak 7 yıl yaşayan kişiler vatandaşlık ve seçme, seçilme hakkı eldecek.

Yasa, senatonun onayından sonra yürülüğe girecek. Senato onayından itibaren Son 3 yıldır Hollanda'da yaşayanlar bu değişiklikten etkilenmeyecek.

Sol partiler karşı

Düzenlemenin içeriği, daha önce Danıştay tarafından da eleştirilmişti. Parlamentodaki sol partiler de, yasanın asıl amacının uyum değil, ülkeye gelenlerin Hollanda vatandaşlığına geçişini zorlaştırmak olduğunu savunuyor.

Bu düzenlemenin kabul edilmesini "üzücü" olarak değerlendiren muhalefetteki sol partilere göre, yasanın hangi sorunlara çözüm getireceği belli değil.

Babası Fas kökenli bir göçmen olan iktidar ortağı VVD Milletvekili Malik Azmani ise, yasayı savundu. Azmani, ülkeye yeni gelenlerin Hollanda toplumuna katılımı ve katkısı açısından yasanın yararlı olacağını söyledi.

Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise, 7 yıl bekleme süresini az buluyor. PVV'ye göre bu süre en az 10 yıla çıkarılmalı. PVV, "Hollandalılık kan, ter ve gözyaşı içeren bir amaç olmalı" görüşünü savunuyor.

"Bir çok ülkede 7 yıl"

Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Klaas Dijkhoff, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde benzer uygulamaların olduğuna işaret etti.

Image copyrightBBC

Hollandalı hükümet yetkilisine göre, 7 yıl süresi AB için yeni bir durum değil.

Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Yunanistan'da da vatandaşlık için kesintisiz 7 yıl bu ülkelerde yaşama koşulu var.

İtalya ve İspanya'da ise bu süre 10 yıl. Almanya'da da kesintisiz 8 yıl çalışma ve oturma iznine sahip olanlar vatandaşlık elde edebiliyor.

Siyasi sığınmacı olarak ülkeye gelenlerin Alman vatandaşlığına geçme süresi ise 6 yıl.

Fransız vatandaşı olabilmek için de bu ülkede en az 5 yıl resmi olarak kesintisiz yaşama şartı aranıyor. Fransız vatandaşları ile evli olanlar için bu süre 4 yıl.

Belçika ise 3 yıl olan vatandaşlık için bekleme süresini, 2013 yılında 5 yıla çıkardı.